Quantcast
Channel: quun puutarha
Viewing all 340 articles
Browse latest View live

Aidantauspenkki

$
0
0
26.6.2017

Toissasyksynä aloitettu aidantauspenkkikin on jo kasvanut mukavanlaiseksi. Pääasiassahan siinä on ylijäämäkasveja - keijunkukat ja heisiangervo olivat kesäkukkaistutuksissa, ja tuoksukurjenpolvi ja kirjava keijunkukka taasen jakotaimia.

26.6.2017

26.6.2017

26.6.2017


26.6.2017



26.6.2017
26.6.2017


Heisiangervo 'Amber Jubilee' tuo myös kivaa säväystä istutuksiin, kun kauden edetessä sen lehtien väri vaihtuu niin voimakkaasti ja keväällä heleän oranssiset lehdet ovat loppukaudesta tummanpunaiset.

5.8.2017

Astilbe chinensis 'Vision in Red', 17.8.2017


Jaloangervo jää tässä vähän matalaksi, kun paikka on niin hiekkainen ja paahteinen, mutta valkoinen punahattu ja Rudolf-koristeomenapuu viihtyvät senkin edestä. Jostain syystä punakukkainen punahattu jätti tänä vuonna kukinnan väliin.

Echinacea purpurea 'White Swan', 17.8.2017




Herkkuja marjasadosta

$
0
0

Pikkupihan marjasato on ollut sopivanlainen ja pääasiassa ollaan syöty marjoja suoraan pensaista käsin, mutta lopuista marjoista päätettiin tehdä piirakat - pohja on tuttu omenapiirakan ohje ja marjat vain pyöräyteltiin tomusokerissa. Kummatkin piirakat ovat hieman kirpeitä ja siksi vaniljakastike on aika must kaveriksi, mutta ihanaa vaihtelua tutulle ja turvalliselle mustikka- tai omenapiirakalle.

Yön yli jääkaapin viileydessä tekeytyessään seuraavana päivänä makukin oli hieman pehmeämpi, mutta pieni kirpeys jäi.








Pikku-uudistus metsäpuutarhaan

$
0
0


Esikkoristeymä
Primula sp


Metsäpuutarhassa oli pari pientä kohtaa, mistä oli jotain kasveja kuollut tai muuten vain tyhjää ja tuumin, että istutan siihen Avoimet puutarhat-tapahtumasta ostetut perennat siihen.

Björkelundin ruusutarhalta löytyi valkoinen valeunikko, esikkoristeymä, mistä kokeneet esikkoharrastajatkaan eivät osanneet sanoa varmasti kasvin molempia vanhempia, sekä pari erilaista valkoista orvokkia, joista toisen nimen jo unohdin, mutta toinen on perhosorvokki sekä valkokukkaisen kesäpikkusydämen 'Langtrees'. 








Kesäiseltä Wanhan Porvoon reissulta taasen ostn japaninhiirenporras 'Pictum'in ja puutarhaystävä toi sinisen valeunikon. Tuo Porvoon taimisto oli niin suloinen ja paljon erilaisia kasveja, että kannattaa kyllä mennä käymään. Aikaisemminkin japaninhiirenportaita on ollut, mutta ne eivät ole olleet missään vaiheessa, edes ostaessa, näin elinvoimaisia mitä tämä nyt ostamani taimi, joten toivotaan että se viihtyy.





Heinäkuun viimeiseä päivänä sain kasvit istutettua ja hyvin ne kotiutuivat paikalleen. Erityisesti esikko ja saniainen kasvoivat elokuussa vauhdilla. Käytän meidän puutarhassa maanparannukseen aina Biolanin multaa - se jotenkin tuntuu sopivan parhaiten savimaalle. Etualalla kasvaa purppurakeijunkukka 'Palace Purple' ja kuunlilja 'Emerald Tiara' - yksi puutarhan kauneimmista kuunliljoista ja kaverina sillä on myöskin matalakasvuista 'Golden Tiaraa' ja suurempaa 'Aureomarginataa'

30.7.2017

Valeunikoista olen niin innoissani, kun niistä olen pitkään haaveillut ja toivottavasti ne nyt viihtyy.


30.7.2017

30.7.2017

Tänään kävin tarkastelemassa ja erityisesti olen ilahtunut saniaisen viihtymisestä, kun pari edellistä kokeilua päätyi minun tappiooni ja kasvit hävisivät muutaman vuoden kitumisen jälkeen. Eikä ne kasvit olleet missään vaiheessa näin suuria ja elinvoimaisia. Kivasti tähänkin syksy on tuonut väriä.

1.9.2017

Ukonhattuja

$
0
0

Vanhan kunnon maatiaisukonhatut on kyllä parhaita. Sain puutarhatutuilta erilaisten ukonhattujen siementaimia ja niidenkin kanssa kävi perinteisesti - siementaimia on ylenpalttisesti siellä täällä, joten ne täytyy hävittää, mutta nämä upeat vanhat ukonhatut ovat steriilejä ja niitä voi lisätä vain jakamalla, mikä onkin etäpuutarhurille paras vaihtoehto.




Hyvin sateisen kesän seurauksena kukkavarret venähtivät pitkäksi ja kaartuvat kauniisti muiden kasvien päälle. Vierustovereina ukonhatuilla on erilaisia nauhuksia.





Kallionauhuksen (yläkuva) siirsin toisaalle, se ei oikein viihtynyt nykyisessä kasvupaikassa ja sen korvasi hennon vaalea jaloangervo, mikä muutti pionimaasta kukkivana. Pionimaa on alue, mikä täytyy kokonaan hävittää. Aika ei riitä sen hoitamiseen ja valkoinen maitohorsma leviää niin voimakkaasti, ettei sen suhteen ole mitään tehtävissä muuta kuin alueen laittaminen kokonaan nurmikolle.


Vuosien saatossa on monenlaista kokemusta tullut ja jos jonkun vinkin voin aloittaville puutarhureille antaa niin se on, että kokeneita kotipuutarhureita kannattaa kuunnella ja välttää aggressiivisesti leviäviä lajeja - puutarhanhoito on vain paljon kivempaa ilman valtataisteluita kasvien kanssa.



Jaloangervojen siirtoprojekti

$
0
0

Omenapuun alla kasvaa erilaisia puolivarjossa viihtyviä kasveja ja osa niistä on jo kasvupaikallaan olleet vuosia, ja edelleen ovat hyvässä kasvussa. Keväällä tosin penkistä hävisi valkokukkaiset imikät ('Sissinghurst White' ) ja ne korvasin itsekylväytyneillä siementaimilla ja huonossa paikassa kasvavilla imiköillä. Toisen alueen uudistuksen myötä joukko keltalehtisen nimettömän kuunliljan jakotaimia oli yllinkyllin ja niitä myös sijoitin muutaman muiden kasvien väleihin tuomaan hieman väriä pääasiassa vihreävalkoiseen massaan.


Kesällä penkissä kukkivat lehtoakileijat valkoisena ja vaaleanpunaisena, sekä kirjavalehtisenä muunnoksena. Alkukesästä puun akke kukkii iso mätäs pari eri sävyistä violettia metsäkurjenpolvea ja valkoisena lehtorikko, mutta muuten penkki on aika kukaton.



Paikalla kasvoi yksi punertava jaloangervo ja se näytti kovin yksinäiseltä, ja kun kiertelin puutarhassa löysin sille kavereita -  vajan edustan penkissä oli henkihieverissä tummakukkainen (ei näy kuvissa), metsäpuutarhassa tiukassa puristuksessa kilpiangervon ja konnanmarjan kanssa kasvoi pinkimpi versio sekä valkoisen horsman valtaamassa pionimaasta löytyi hennonvaaleanpunainen

Näistä sieltä täältä kerätyistä kasveista sommittelin omppupuun alle isomman kokonaisuuden jaloangervoja. Ainahan painotetaan, että syksyllä kukkivat jaetaan ja siirretään keväällä, mutta olen vuosien myötä oppinut, että tätäkin sääntöä pystyy hyvin kiertämään tuottamatta kasveille kovin suurta stressiä -  kasville on aina parempi päästä parempaan ja tilavampaan kasvupaikkaan.

Kukkivia kasveja taas on toisaalta helpompi sommitella sellaiseksi kokonaisuudeksi, ettei niitä tarvitse enää siirrellä kun kerralla saa sellaisen yhdistelmän mikä miellyttää silmää. Jaoin kasvit pariksi- kolmeksi joten ne muodostaa jatkossa todella kivan pienen massan kutakin väriä.

Pionimaasta siirretty jaloangervo

Metsäpuutarhasta siiretty pinkki

Paikalla jo kasvavat valkokukkaiset matalat jaloangervot antaa kivan taustan eri sävyisille punertaville ja linkittävät ne mukavasti eri penkissä taustalla kasvaviin keltalehtisiin kuunliljoihin.





Pionimaassa kasvoi myös korkeaksi kasvava lilahtava 'Amethyst' ja sitä mallailin useampaan penkkiin, mutta lopulta päädyin istuttamaan eri sävyisistä jaloangervoista hieman kauemmas, ja purppuraheisiangervo 'Diabolo'n eteen, mikä tuo aika magean kontrastin.




Kukkivien kasvien siirtämisessä ja jakamisessa tärkeää on kastelu, ja näin syysaikaan vettä yleensä riittää, mutta kaikista tärkeintä on surutta katkaista kukkavarret pois, jotta kasvi keskittyy juurtumiseen eikä tuhlaa energiaa kukkiin tai siementen kehitykseen.

Kuutamopuutarhan syksyä

$
0
0

Kiiltoluppio
Sanguisorba tenuifolia 'Alba'


Kuutamopuutarha eli valkokukkaisten alue perustettiin vuosina 2004-2005, ja on sittemmin ollut aika samassa tilassa. Istutin  tyhmänä alueen ympärille - sivulle ja eteen pajuangervoaidan, ja voinette arvata miten siinä kävi. Pajuangervothan on aika kovia leviämään - mitä enemmän aitaa leikkasi matalaksi sen enemmän se levisi sivuttaissuunnasta juurivesoista. Lopulta koko alue oli niin pajuangervon peittämä ja pitkät varret kaartuivat, ettei koko alueelle päässyt edes.

Lapio ei pajuangervoon pystynyt, eikä muutakaan keinoa ollut kuin pensaiden alasleikkaus ja myrkytys parin vuoden ajan. Nyt pajuangervot ovat taipuneet kohtaloonsa ja kuolleet, vain suuret juurakot pysyvät paikallaan.

Keväällä kaivoin isot kasat rikkaruohoja pois, kun ne olivat ehtineet vallata aluetta sillä aikaa kun pajuangervo piti aluetta hallinnassaan.  Kuutamopuutarha uudistuu vähitellen ja siksi siitä ei nyt kokonaiskuvia ole, mutta onneksi ihan kaikki kasvit eivät valon ja veden puutteesta kuolleet.

Siirtelin puutarhakauden alussa joitain kasveja hieman eri paikkoihin ja yksi näistä on yläkuvan suuri luppio, mikä kasvoikin aivan liian korkeaksi alkuperäisessä paikassaan.

Kuvat ovat otettu ajalla 30.8.-12.9.2017




Kuutamopuutarhassa kasvoi alkujaan valkoista ukonhattua ja siementaimiakin oli useampia, mitä sijoittelin alueen loppuosaan - valitettavasti puolet näistä siirretyistä oli sinikukkaisia ja ne kaivoin kompostiin. Saa olla aika suruton nykyään vääränlaisten kasvien suhteen - aika eikä tilat riitä niiden uudelleensijoitteluun ja siemenestä leviävät kasvit erityisesti saa lähtöpassit.




Kurtturuusu
Rosa rugosa

Kilpirikko
Darmera peltata


Viime vuonna aloitin kuutamopuutarhan etuosan uudistamisen ja siirsin siellä täällä kasvaneet valkoiset äidiltä perityt syysleimut samaan kohtaan. Jatkoin uudistamista keväällä ja valkoiset metsäkurjenpolvet, japaninakileija, palavarakkaus, Avalanche-koristekastikka (hyvin samantapainen mitä tutumpi 'Overdam'-lajike), sekä muutamat kelta-vihreät matalat kuunliljat saivat oman paikkansa etuosasta.

Uudistusta täytyy vielä jatkaa ja lisätä valkoisia pioneja, sekä ryhmitellä kasveja vähän uudelleen, sekä selättää rikkakasvit. Hommaa siis riittää vielä tuleviksi kausiksikin, sillä alue on aika suuri. 



Metsäkurjenpolvi
Geranium sylvaticum f. albiflorum

Hosta 'Brim Cup'





Virginiantädyke
Veronicastrum virginicum
'Alba'

Kiiltoluppio
Sanguisorba tenuifolia 'Alba'
Kiiltoleimu
Phlox carolina


Kiiltoleimu
Phlox carolina

Mustilanhortensia
Hydrangea paniculata 'Mustila'

Metsäpuutarha

$
0
0



Metsäpuutarha uudistui viime vuonna sieltä täältä, mutta suurin merkitys oli kolme suuren koivun kaatamisella, sekä myrskyssä kaatuneella tuomella. Ehkei tätä nyt metsäpuutarhaksi enää voi kutsua, kun kaikki suuret puut ovat poissa.  Puiden kaatoon oli kyllä perusteltu syy - ikä ja läheiset sähkölangat.

Kasvit ovat olleet tohkeissaan parantuneista olosuhteista ja ovat suurempia. Joskin viileä ja sateinen kesä vähän pilasi tai siirsi joidenkin kukintaa. mutta lehtimassa on ollut kaunista katsella.

 Lumipallotarhasta siirsin viime vuonna jaloangervoja ja ne ovat kyllä hyvin kotiutuneet. Kukinta-aika on tosin myöhäinen niinkuin monilla muillakin kasveilla. Cherry Berry-kuunlilja pilkistää punertavan jaloangervon takaa.




 Viherpeukaloilta aikoinaan tilattu matala pinkki jaloangervo on vakiokukkija ja se on kasvanut suureksi ja täytyy ehkä ensi vuonna sitä jakaa muuallekin. Pidän näistä matalista lajikkeista, kuin voi käyttää reunuskasveinakin. Kaverina sillä kasvaa valkoista särkynyttä sydäntä, imikkää, kultatesma-heinää sekä punalehtisiä suuria maksaruohoja.



Oranssit keijunkukat ovat olleet aika kertakäyttöisiä tai hyvin lyhytikäisiä, mutta tässä hiekkamaassa ne ovat nyt kasvaneet ihan hyvin. Kirjavalehtinen heinä on vähän erikoisempi tapaus - kirjava niittyräpelö

Briza media 'Zitterzebra'

Suuri syyshortensia kärsi toissatalvena valtavia vaurioita ja sen joutui leikata alas. Tänä vuonna sen kukinta on jo niin myöhässä, että toivottavasti ei taas kärsi. On jo hyvässä kasvussa. Hortensian ympärillä kasvaa erilaisia kuunliljoja ja imiköitä, sekä itsestään levinnyttä peippiä.



Kirjavalehtinen varjorikko muodostaa jo ison kasvuston.


Kallioimarre istuu kauniisti ja luonnollisesti sammaloituneen kiven viereen, kaverina sillä on jumaltenkukkia ja keltalehtistä peippiä.




 Punaiset liljat eivät ihan sovi näin varjoisaan paikkaan, mutta muutakaan paikkaa en niille viime syksynä keksinyt, kun ne piti siirtää pois tuhottavalta kasvimaalta.



Keväällä levitin kompostia monta kottikärryllistä ja sen mukana paikalle kasvoi unikoiden siementaimia - harmi tätä kesää kun eivät ehtineet kukkia ajoissa ja siementää. Unikot olisivat vallan hyvin voineet vallata metsäpuutarhan.



Pari uudistustakin alueelle tein ja yksi niistä oli, että siirsin pinkkikukkaiset lehtoakileijat isommaksi kokonaisuudeksi tämän Gold Standard-kuunliljan kaveriksi.

Partapuutarhan kuunliljoja

$
0
0


'Elegans'& 'Orange Marmalade'
20.6.2017

Onhan näitä tännekin kerääntynyt, kuunliljoja meinaan. Keräsin koko kauden ajalta napsittuja kuunliljakuvia tähän kollaasiksi. 

Lehtokotilorikkaalla alueella näistä lajikkeista 'Cherry Berry', 'Stiletto'ja 'Wide Brim'ovat loppukaudesta todella ruman näköisiä. Selvästi paremmin kotiloita kestää kaikki kovempilehtiset lajikkeet.  Mitään torjuntakeinoja, kotiloiden keräämistä lukuunottamatta, ei ole käytössä.

'Stiletto'6.7.2017
 

'Cherry Berry'
12.7.2017

'Multasormi'
12.7.2017
'Francee'20.6.2017



'Wide Brim'20.6.2017

'June'20.6.2017

Yhden uuden lajikkeen istutin kesän ajaksi ruukkuun - nyt on jo maassa kasvamassa, mutta lajikkeen unohdin jo autuaasti.


'Orange Marmalade'
alkukaudesta 6.7. ja syksyllä 23.9.2017 kuvattuna.








Lintuallas

$
0
0

Imukärhivilliviini,
Parthenocissus quinquefolia
5.8.2017
Aidan takaa kaadetun lahon männyn juurella kasvaa imukärhivilliviini ja ennen männyt kaatoa se kiipeili korkealla männyssä, mutta kaadon jälkeen leikkasin kaikki varret alas. Kannon päälle laitoin muovisen suuren aluslautasen ja se houkuttelikin paljon lintuja pesupuuhiin. Villiviini peitti kannon hyvin nopeasti ja siitä tuli kaunis vihreä matto.

8.7.2017:

Keväällä sain hauskat kuvat meidän kotivariksesta pesun jälkeen. Se kuivatteli portin päällä auringossa tovin ennen kuin lähti lentoon.


 Tällä viikolla villiviini on alkanut saada syysväriä:




Ruskapäivä Magnoliassa

$
0
0

Arboretum Magnolia on lohjalainen yksityisen omistama puulajipuisto, missä kasvaa puuvartisia kasveja yli tuhat ja osaa niistä ei kasvateta missään muualla Suomessa. Katseltavaa on kolme hehtaaria kauniilla Lohjanjärven rannalla ja paikasta on muodostunut aika ikoninen paikka meille Etelä-Suomessa asuville kotipuutarhureille ja kauempaakin kannattaa ehdottomasti käydä puutarhaan tutustumassa.

Kausi alkaa olla ohi tältä vuotta, joten mikäli suunnittelet matkaa Etelä-Suomeen ja Lohjan suuntaan niin ethän jätä Magnoliaa välistä. Tällä kaudella puutarha on ollut avoimena yleisölle keskiviikosta lauantaihin 7€ maksua vastaan ja puutarha sulkee ovensa 14.10.

Vierailin puutarhassa parisen vuotta sitten ja oli ilo samoilla puutarhassa nyt kun uudet perenna-alueet olivat saaneet ikää - kukinta-aikaan varmasti upea näky. Luonnollisesti puuvartiset ja havut olivat kasvaneet ja antavat istutusalueille syvyyttä ja korkeutta. Yhdistämällä perennojen sekaan pensaita, pensaita ja havuja istutusalueet ovat mielenkiintoisia läpi kauden ja Magnoliassa sen suhteen on kyllä onnistuttu. Puuvartisten kukat tai lehdet kesäkaudella, syksyllä ruska ja talvella upeat erilaiset rungot tai havujen vehreys kutsuu puutarhaan vuodenajasta riippumatta.

Vaikka oma kiinnostus koskee nimenomaan perennoja ja matalia pensaita, niin tällaisessa erilaisessa puutarhassa on ihana käydä katsomassa kasveja, joita ei tiennyt olevankaan tai joita ei voisi edes tilan tai maaperän puolesta edes kasvattaa - pala eksotiikkaa tuossa naapurissa.  Kun joku on rohkea ja kokeilee jotain erikoisempaa kasvuia niin siitä saadaan hyvää tietoa kestävyydestä ja sitä kautta ehkä saadaan kasveja meidän muidenkin puutarhoihin.

Pitemmittä puheitta - kuvat kertoneet kaiken tarpeellisen ihanasta päivästä :)  Kuvia otin yli sata, että oli hieman haastavaa valikoida niin upeista kohteista juuri ne oikeat kuvat.








Syyskimikki








Silosumakki

Helmipensas

Riippakatsura

Neidonhiuspuu





Keltatrumpettipuu

"Yövieras" - Jenni Tieaho 2014

Materiaali: puu, maitohorsma ja teräs




Laakso





Sateenvarjomagnolia




Erilaisia magnolioita

"Koreankolmioka"

Rhodopolku

Rhodopolun portti

Peruukkipensas










Avoimet puutarhat 2017: 1/6 Miilukallio

$
0
0





Sateen ropistessa kattoon on mukava palata Avoimet puutarhat päivään, mitä vietettiin tänä vuonna 2.7. Aloitin reittisuunnittelun jo hyvissä ajoin ja niin monista Uudenmaan kohteista valitsin  pari-kolme mielenkiintoisinta kohdetta sijoittamalla niiden osoitteet karttapalveluun ja niistä muodostin rengasreitin, minkä varrelle lisäsin vielä muutaman lisää, kun arvioitiin ystävättären kanssa miten monta pystyttäisiin välimatkojen takia käymään.

Tarkoitus oli tänä vuonna suunnata Porvoon suuntaan, mutta tässä lähellä oli niin monta mielenkiintoista kohdetta, että päädyttiin kiertämään lähiseutua.  Kuusi tuntia on yllättävän lyhyt aika jos haluaa nähdä paljon ja välimatkatkaan välttämättä lyhyitä - olisi kiva jos tapahtuma olisi vaikka viikonlopun mittainen niin ennättäisi näkemään enemmän.

Saavuimme Espoossa sijaitsevaan Miilukallioon ensimmäisenä ja meidät otettiin lämmöllä vastaan.  Tiheästi asutulla alueelta löytyi kaunis ja mielenkiintoinen vihreä keidas.

Heti sisääntulossa oikealla puolella oli kauniisti hoidettu hyötytarha - paikalla aikaisemmin sijaitsi lasten leikkipaikka:



Pitkä istutus pensaita, havuja ja perennoja myötäili aidan reunustaa ja hiekkapolku muuttui laattapoluksi:







Morsiusleinikki

Talon seinustalla kukki kauniisti kurtturuusu:



Kallion muotoja oli hyödynnetty oivallisesti muurein ja nostamalla multapintaa kivien avulla ja.  kasveiksi oli valittu kivikkokasveja, mitkä selvästi viihtyivät paikassaan. Kurjenpolvi oli levinnyt suureksi matoksi ja kukki runsaasti.






Keinun vieressä oli kalliossa kolo missä oli vesiaihe suihkulähteen kera ja keinusta saattoi ihailla koko puutarhaa.


Terassin vierellä oli hauska pölleistä tehty istumapaikka:



Sekä valtavan rehevä köynnöshortensia:


Talon takaa löytyi lisää rehevyyttä varjoperennojen avulla - kuunliljoja, taponlehteä, peippejä..





Leikkimökki oli myös osa terassia ja se sulautui kauniisti pihaan. Kiitos Minna, kun saatiin käydä teidän puutarhassa! :)



Lisätietoa: Avoimet puutarhat/Miilukallio


Avoimet puutarhat 2017: 1/6 Miilukallio

Avoimet puutarhat 2017: 2/6 Hvitträsk
Tulossa olevat osat:

Avoimet puutarhat 2017: 3/6 Kirkkonummen keidas

Avoimet puutarhat 2017: 4/6 Björkelundin ruusutarha 

Avoimet puutarhat 2017: 5/6 Karinin puutarha 

Avoimet puutarhat 2017: 6/6 Jalavaranta

* * *

Avoimet puutarhat 2017: 2/6 Hvitträsk

$
0
0


Kirkkonummella sijaitseva Hvitträskin puutarha on ainutlaatuinen kohde Suomessa. Puutarha on entistetty '90-luvulla Gretel Hemgårdenin suunnitelmien perusteella ja alkujaan Lola Saarinen on suunnitellut  puutarhan istutukset 1900-luvun alussa.  Kasvituksessa on käytetty pääasiassa erilaisia tiloja, suuria tarkoin rajattuja nurmikenttiä, köynnöksiä sekä tarkoin valittuja perennojen massaistutuksia.

Paikka sijaitsee korkealla mäen päälläja siellä on salainen puutarha joka avautuu vasta kun kävelet köynnösten verhoamista korkeista aidoista ja kartanomainen miljöö luo rauhallisen tunnelman, ja puutarhaan unohtuu kulkemaan.

Nurkan takaa tulee koko ajan uusia näkymiä - ei voi muuta sanoa kuin vau! Voin kuvitella miten kaunis puutarha on kuuraisena tai kevyen ensilumen peittämänä, kun muodot tulevat vieläkin paremmin esiin.

"Hvitträsk on designin ja arkkitehtuurin helmi. Geselliuksen, Lindgrenin ja Saarisen ateljeekoti vie sinut matkalle kansallisromantiikan kultakauteen. Hirsistä ja luonnonkivistä  rakennetussa päärakennuksessa oli sekä yhteinen arkkitehtitoimisto että Saarisen ja Lindgrenin perheiden kodit. Saarisen koti on nykyisin museona ja pienessä huvilassa toimii ravintola Hvitträsk." Lähde: Kansallismuseo/Hvitträsk















































Lisätietoa: Avoimet puutarhat/Hvitträskin puutarha

Avoimet puutarhat 2017: 2/6 Hvitträsk

Avoimet puutarhat 2017: 3/6 Kirkkonummen keidas (Tulossa!)

Avoimet puutarhat 2017: 4/6 Björkelundin ruusutarha (Tulossa!)

Avoimet puutarhat 2017: 5/6 Karinin puutarha  (Tulossa!)

Avoimet puutarhat 2017: 6/6 Jalavaranta (Tulossa!)
* * *

Avoimet puutarhat 2017: 3/6 Kirkkonummen keidas

$
0
0


Kolmas kohteemme kierroksella oli Kirkkonummen keidas, joka oli ainut käymistämme puutarhoista, joissa olin "vieraillut" puutarhalehtien kautta ja seurasin aikoinaan Oma piha-lehden Suomen kaunein piha-kisaa ja tämä piha valikoitui Etelä-Suomen kauneimmaksi pihaksi vuonna 2012.

Puutarha oli minulle siten myös esikuva, mitä tulee kotimaisiin havukasvien harrastajiin - runsaat havuistutukset ovat aina kiehtoneet ja toivottavasti joskus vielä saisin puutarhan jossa voisin omat havu-unelmani toteuttaa.

Tämä puutarha jakautui selkeästi kahteen erilaiseen osaan - talon ympärillä oli runsaasti perennaistutuksia ja kesäkukkia ruukuissa/amppeleissa sekä söpöjä asetelmia puutarhakannuista, sammakoista... :



Ovi, mikä ei johda mihinkään - hauska idea!

Lisäksi oli talvihuone täynnä kauniita esineitä ja huonekasveja:









Toinen osa puutarhasta oli laajalle levinnyt puisto, missä nämä upeat havualueet sijaitsivat.







Valkokuusia, kuusia, tuijia, katajia ja joitakin tarkoin valittuja perennoja:


















Lisätietoa: Avoimet puutarhat/Kirkkonummen keidas

Puutarhakierros:

Avoimet puutarhat 2017: 2/6 Hvitträsk

Avoimet puutarhat 2017: 3/6 Kirkkonummen keidas
Avoimet puutarhat 2017: 4/6 Björkelundin ruusutarha (Tulossa!)

Avoimet puutarhat 2017: 5/6 Karinin puutarha  (Tulossa!)
Avoimet puutarhat 2017: 6/6 Jalavaranta (Tulossa!)

Avoimet puutarhat 2017: 4/6 Björkelundin ruusutarha

$
0
0


 Tie vei meidät seuraavaksi kohti Porkkalanniemeä ja Björkelundin ruusutarhaa.  Kaunis keltainen talo pilkisti suurten puiden takaa ja taimimyyntipöydillä kävi kova kuhina  - myynnissä sinisiä ja valkoisia sinivaleunikoita, esikoita, orvokkeja... muutaman kasvin ostinkin muistoksi.

Talon ympärillä oli runsaasti perennaistutuksia, sekä siellä täällä pensasruusuja. Pioneissa oli paljon nuppuja ja voi miten upeaa olisikin ollut jos pionit olisivat olleet kukassa juuri vierailupäivänä. Suuri alue täynnä syysvuokkoja odottamassa syksyn kukinta-aikaa. Kiertelimme ensin pitkän tovin talon ympärillä ja katseemme lopulta kiinnittyi upeaan sinivaleunikkokasvustoon.

Kurjenmiekkoja ja pioneja

Pioneissa oli lupaavan paljon nuppuja




Tornionruusu?

Valkoinen vuorikaunokki

Kerrottuja lehtoakileijoja

Siperiankurjenmiekkoja

Sinivaleunikko






Puutarha laskeutui vähitellen alemmas ja saavuimme suureen ruusupuistoon, missä oli todella runsaassa kukassa erilaisia pensasruusuja. Nuuhkimme, pidimme kukkia kämmenellä ja nautimme koko sielulla kauniista ruusuista.

Suuressa osassa oli nimilaput ja nimikoin kuvat, mikäli nimilappu löytyi. Useimmista ruusun nimi löytyi ja lähes kaikkien kuvatekstin nimeä pääset Suomen ruususeuran sivulle, mistä kerrotaan tarkemmin kyseisestä ruususta

Mikä on sinun suosikkiruususi? :)





Yksinkertaiskukkainen pioni

Suviruusu

Suviruusu



'Linnanmäki'

'Matti Hesperia'

'Mayra'
Inger kertoi, että 'Mayra' on uniikki ruusu ja se on saatu pienenä taimena Peter Joy'lta.  Alkuperältään se on Helsingin yliopiston ruusunkasvatusprojektista.  Ruusu on hieman arka sateelle joten se kukkii parhaiten aurinkoisina ja kuivina kesinä.
'Mayra'

Paimionruusu


Paimionruusu

'Nordens Drottning'

'Ristinummi'

Norjalainen löytöruusu "Husmoderrose"


Puutarhakierros:

Avoimet puutarhat 2017: 2/6 Hvitträsk

Avoimet puutarhat 2017: 4/6 Björkelundin ruusutarha
Avoimet puutarhat 2017: 5/6 Karinin puutarha  (Tulossa!)
Avoimet puutarhat 2017: 6/6 Jalavaranta (Tulossa!)

Avoimet puutarhat 2017: 5/6 Karinin puutarha

$
0
0



Porkkalanniemestä matka kulki kohti Karjaata ja Karinin puutarhaa. Talon sijainti oli hyvin suojainen ja kun pääsimme pihaan olimme mykistyneitä - komea kukko rouvaseurueen kera tepastelemassa, rehevä köynnöshortensia kiipeili talon seinustalla, sora-alueen keskellä suihkulähde kuunliljojen ympäröimänä ja omenapuiden siimeksessä istumapaikka betonilaattojen päällä, mitkä oli ladottu punaharmaaksi shakkiruudukoksi. Runsas perennapiha avautui takapihalta ja vähitellen se laski kohti puutarhaa ympäröiviä peltoja.



Pihasta löytyi mielenkiintoisia näkymiä ja kierrätysmateriaaleista oli rakennettu monenlaista, kuten vaikkapa tämä jousista tehty tuulikello.


















Pitkän reissun aikana kaipana alkoi kaivata virvokkeita ja niitä nautimme tässä upeassa köynnösten verhoamassa katoksessa, mistä avautui näkymät puutarhaan.
















Seuraavaksi matka jatkuu kohti Jalavarantaa!

Puutarhakierros:

Avoimet puutarhat 2017: 2/6 Hvitträsk

Avoimet puutarhat 2017: 5/6 Karinin puutarha
Avoimet puutarhat 2017: 6/6 Jalavaranta (Tulossa!)

Avoimet puutarhat 2017: 6/6 Jalavaranta

$
0
0

Viimeinen etappi puutarhakierroksella sijaitsi Lohjansaaressa ja kohteena oli mökkipuutarha Jalavaranta. Mökki sijaitsi ihastuttavalla paikalla järven rannalla suurien puiden katveessa.

Ylemmällä tasolla oli omenapuita ja erittäin hyvin hoidettu kasvimaa, jota meille esitteli ihastuttava vanhempi rouva, ja hän kertoi että vahvavartinen ilmasipuli oli suvun ylpeys ja perintö pitkän ajan takaa.  Paikalla oli runsaasti vieraita joten otin pitkälti kuvia mökkipihassa kasvaneista kasveista:




















Lisätietoa: Avoimet puutarhat/Jalavaranta


Olipa mukava reissu - ehkä tuli hieman liikaa kohteita ahnehdittua, mutta oli kyllä sen arvoistakin. Niin erilaisia kohteita ja jokainen omalla tavallaan viehättävä, mistä sai ideoita ja kaikkialla yksityispuutarhoissa otettiin sydämellisesti vastaan. Alla on linkkilista josta voit kurkata aikaisemmat kohteet:

Puutarhakierros:

Avoimet puutarhat 2017: 2/6 Hvitträsk

Avoimet puutarhat 2017: 6/6 Jalavaranta

Paavolan tammi

$
0
0



Puutarhojen katselun jälkeen päätimme vielä käydä luonnossa rentoutumassa ja koska olimme Lohjansaaressa kävimme katsomassa pitkästä aikaa Paavolan tammea.  Koulun pihalta lähtee polku minkä varrella voi ihastella monenlaista lehtokasvistoa ja suuri haisukurjenpolvimätäs oli ihan polun vierellä:

Haisukurjenpolvi
Geranium robertianum



Myyrä puuhasteli omiaan ja orava tutki meidän menoa latvuksesta käsin. Tammelle johtava polku oli viime kerrasta laajentunut huomattavasti, mikä kertoi isoista kävijämääristä.



Kuusikkoa oli harvennettu runsaasti sieltä täältä ja erityisesti tammen ympäriltä, myös tällä loppupätkällä polku oli leventyntyt.





Tammen ympärille oli tehty köysistä aita, sekä istumapaikka oli sijoitettu köysien ulkopuolelle. Tammen suuri lehdistö oli runsaampi ja selvästi kiitollinen kuusikon harvennuksesta. Harmittavasti paikka ei ollut enää niin maaginen ja koskettava, kun kaikki aluskasvillisuus ja sammaleet olivat jatkuvan tallauksen vuoksi hävinneet. Toivottavasti aitaus auttaa ja puun ihailijat ymmärtävät, että puuta kannattaa ihailla kauempaa.






Tammen luota jatkoimme luontopolulle, mitä oli edelleen hyvin vähän kuljettu.






Metsäkurjenpolvi






Paavolan tammi vuonna 2014:




Kuura-aamu

$
0
0
Valkohattu 'White Swan'
Echinacea purpurea 'White Swan'

Vihtiinkin saatiin toinen kuura-aamu - syksy on ollut pitkä, joskin hyvin sateinen, eikä kauniilla aurinkoisilla syyspäivillä meitä ole juurikaan hemmoteltu. Keltaiset lehdet eivät ole kumppareiden alla kahisseet vaan ovat olleet liiskaantuneena maahan.

Illalla nostin kesäkukkaruukut sisälle, jos onnistuisin talvehdittamaan valkoiset pelargoniat sisätiloissa talven yli. Petuniat kompostoin, mutta hopealehdet istutan takaisin ulos ruukkuun havunoksien seuraksi. Tänä syksynä syysistutelmat jäävät luonnon tarjoamiin koristeisiin, kun vanhemmalta karvaiselta puutarha-apurilta löydettiin syyskuussa kasvain, mikä osoittautui leikkauksen jälkeen pahalaatuiseksi. Leikkaukseen ja tutkimuksiin rahaa on kulunut hyvin hyvin reilusti rahaa ja jätän tältä kautta callunat sekä kukkasipulit väliin.  Pääasia on, että apuri on nyt leikattu ja leikkauksesta parannuttu.

Tällä viikolla leikkasin partapuutarhasta vielä viimeisen kerran nurmikon tälle kautta ja istutin muutaman istutusta odottavan kasvin maahan. Myöhälle meni, mutta koirapotilaan kanssa aika on pääasiassa kulunut. Maahan pääsi syyskuussa Särkältä hankittu koristekastikka ja kaksi syysleimua, sekä Honkkarista alesta ostettu pallohortensia. Kesäkukkaistutuksissa ilahduttaneet kultatesma-heinät ja purppurakeijunkukka niin ikään asustelee talven yli kukkapenkissä. Katsotaan keväällä onko niillä oikeasti siellä tilaa kasvaa vai siirränkö ne takaisin ruukkuihin kesäksi.

Tämä pieni rivaripiha on todella sievä kuuraisena ja monet punalehtiset pensaat tuo kuuran vieläkin kauniimmin esille.

Heisiangervo 'Diable d'Or 
Physocarpus opulifolius 
'Diable d'Or 

Heisiangervo 'Amber Jubilee'
Physocarpus opulifolius 'Amber Jubilee'

Heuchera 'Palace Purple'

Kultatesma-heinä
Milium effesum 'Aureum'


Kuunlilja 'Wide Brim' saanee siirron ruukkukasviksi ensi kaudella, kun sen etanankestävyys on niin huono, että kaikki lehdet ovat loppukaudesta niin rumaksi järsitty.


Valkohattu 'White Swan'
Echinacea purpurea 'White Swan'





Heisiangervo 'Amber Jubilee' (Physocarpus opulifolius 'Amber Jubilee') ja koristeomepuu 'Rudolf' muodostavat punaisen kuuraisen massan aidantauspenkissä

Leikkauksesta toipuva puutarha-apuri

Syyskuulla tosiaan Särkällä piipahdettiin ohikulkumatkalla kohti Torniota. Särkälle on aina mukava palata ja aika kiireesti taimiston kiersin. Paljon olisi ollut sellaisia mitä mietin, mutta päädyin nyt vain niihin kasveihin joista olin haaveillut viimeaikoina. Karl Foester-koristekastikkaan, mikä jostain syystä siirrosta otti nokkiinsa ja menehtyi, sekä Bright Eyes-syysleimuihin.

Näyteistutukset oli edelleen kauniita ja hyvin hoidettuna, mutta harmittavasti meillä tiukka aikataulu.





Uudistuksia

$
0
0

26.7.2017

Heinäkuun loppupuolella ihan pienenä taimena saatu punalatva kohosi keskellä istutusaluetta suurena ja pensasmaisena. Punalatvan kukinta jatkui aina pitkälle syyskuun puolelle ja se onkin amiraaliperhosten ja kimalaisten suosiossa. 

Alkujaankin halusin saada suureen istutusalueeseen kasvin, mikä kohoaa suureksi ja punalatva sopii siihen tehtävään mainiosti - joskin sitä ei enää pysty lapiolla siirtämään. Juurakko on tiivis ja kova, mihin lapio ei pysty, joten istutuspaikka kannattaa miettiä tarkoin, koska kauan samalla paikalla kasvaessaan punalatvaa ei yhden naisen voimin niin vain siirretäkään.

Mikään pohjoisen tuuli tai kaatosade eivät ole koskaan punalatvaa horjuttaneet ja seisoo aina ylväänä paikallaan.
31.7.2017
9.9.2017
 Syyskuussa kukinta alkaa vähitellen päättyä, mutta kasvi seisoo ryhdikkäänä edelleen ja punaiset varret erottuvan kauniisti vihreästä massasta.



Punalatvan ympäröimä alue on tarvinnut jo vuosia huomiota ja olen pitkään tuuminut mitä sille tekisi. Sinikuunliljat tarvitsi uudelleenistutusta, niiden juurakosta oli paisunut jo niin valtaisa, että elinvoima oli ehtynyt. Lisäksi erilaiset nauhukset rakastavat meidän muhevaa savimaata, että siementaimia oli yllinkyllin ja kaivoin pari kottikärryllistä suuria nauhusten juurakoita kompostiin.

Päädyin kiertelemään puutarhassa ja katselin kasveja, mille uudelleenistutus ja jakaminen olisi eduksi ja mielessäni tein listaa. Vähitellen alue valmistui mielessäni ja päätin punalatvan eteen istuttaa muualla kituneet syysleimut, sekä hempeän roosan ja punertavalehtisen jaloangervon, sekä erilaisia kirjavalehtisiä kuunliljoja. Siellä täällä asustelleen ängelmät niin ikään pääsivät korkean punalatvan viereen - ängelmät saavat hakea punalatvasta tukea. Kaikki siirtämäni kasvit jatkavat punalatvan värimaailmaa.




Sherbet Fizz-syysleimu oli sekin liian aurinkoisessa ja kuivassa paikassa, ja nyt se pääsee paremmin edukseenkin.





Roosajaloangervo istui kauniisti saman sävyisen luppion vierelle.





Punaimikkä, kirjosiniheinä ja erilaiset pienet nahkealehtisen kuunliljat muodostaa myös yhtenäisen värimaailman.



Mallailua - usein piirrän suunnitelman paperille mutta yhtä usein se on mielessäni. Loppusilaus tulee kasvien kanssa, niitä sommitellen.

Punalatvan takana on vielä alue, minkä takana kasvaa nauhuksia ja niiden eteen muodostui sitten myös hempeää sävyä - violetteja. Suurimman osan perennoista siirsin heinäkuussa, joten leikkasin lehdistöstä 2/3 pois siirron vuoksi, joten menetin kukinnan, mutta kasvit juurtuvat paljon kun niiden ei tarvitse ylläpitää lehdistöä.



Erilaiset akileijat kasvoivat jopa metsänlaitamilla ja kurjenpolvista löytyi monia sopivia ehdokkaita - myös punalehtisenä.  Tämän väripaletin suunnittelu oli koko kauden hauskin juttu. Kierrellä kottikärryn ja lapion kanssa ja kaivella kasveja kyytiin, välillä huikaten lapinkoirat mukaan. Toinen koirista osaakin jo luonnostaan paimentaa kottikärryjä ja seuraa niitä.






Purppuraheisiangervon ja violettien väliin jäi pieni alue ja siihen puolestaan keräilin sinikukkaisia. Sinilatvoja, kurjenpolvia, punalehtisiä nauhuksia... sellainen suloinen sekametelisoppa.

Ihan helpollahan näiden alueiden uusiminen ei tullut vaan vaati vuosien alkuvalmistelut. Alueelle oli levinnyt ruttojuuri, jättiputki ja valvatti. Ne vaativat myrkytyksen. Lapio niiden kanssa oli turha välinen eikä kattaminenkaan auttaminen. Sen jälkeen annoin koko alueen rikkaruohottua kunnolla, ja kitkin alueen kahdesti joten nyt pitäisi pintamullasta olla enimmät moni- ja yksivuotiset rikkakasvit poistettu ja perenoilla on nyt suuremmat mahdollisuudet kasvaa niin suureksi, ettei siemenrikkakasveilla ole enää tarpeeksi valoa.

Jännä nähdä miltä kesällä alue näyttää.






Raunioyrtin pelastusta

$
0
0



Jotkut kirjavalehtiset taantuvat vihreälehtiseksi ja näin kävi kaikille kirjavalehtisille syysleimuille, joita oli useita lajikkeita. Sittemmin niitä ei ole tullut hankittua ja nyt huomasin raunioyrtille käyvän samoin.

Suuressa juurakossa ei ollut enää paljoakaan kirjavaa (alakuva) jäljellä kun vihreä on niin voimakaskasvuista.

Kukinta oli jo loppuvaiheessa ja kimalaisten lentäessä ympärillä kaivoin juurakon ylös ja yritin erottaa kirjavat osat vihreistä. Kuvastakin näkee miten valtavaksi vihreä osa oli jo päässyt. Saa nähdä koska joutuu toimenpiteen uusia.

Kasvin kannaltahan vihertyminen on vain sen eduksi. Kokonaan vihreät lehdet keräävät enemmän aurinkoenergiaa, mikä hyödyttää kasvia pitkässä juoksussa. Kirjavalehtiset kasvit ovat myös usein heikkokasvuisempia kuin serkkunsa vihreälehtiset.

Kirjavuuden häviäminen voi johtua monesta asiasta - kasvupaikan muutoksista, lämpötilavaihteluista..

Suinkaan en kompostoinut vihreää osaa, vaan istutin sen uuteen violettipenkkiin. Siellä se saa tarjota mettä kimalaisille.



Yksin ei tarvinnut puuhastella kun punarinta piti seuraa ja kävi napsimassa maasta herkut heti kun laitoin lapion pois ja siirryin kaivuualueelta kauemmas.



Viewing all 340 articles
Browse latest View live