Quantcast
Channel: quun puutarha
Viewing all 340 articles
Browse latest View live

Viherpiha-lehdessä

$
0
0

Pääsin mukavaan juttuun mukaan, kunViherpiha-lehdestä Anna pyysi minua juttuun, missä kerrotaan muutamasta puutarhablogista.

Tällaista lehteä kannattaa siis lehtihyllyillä etsiskellä, mikäli haluaa lukea allekirjoittaneen ja muiden puutarhablogikirjoittajien mietteitä omasta puutarhasta ja blogista.

Iso kiitos Annalle tästä mahdollisuudesta ja ihania aurinkoisia syyspäiviä täältä toivottelen! :)




Köynnösunelmia, osa 2

$
0
0



Tuossa kotvasen aikaa sitten kirjoittelin köynnösunelmistani. Taisin vahingossa löytää sellaisen unelmieni seinän köynnöksineen Hämeenlinnasta, ja tarkemmin Hämeen linnan takana sijaitsevasta Militaria-museon seinästä.

Unelmien seinä olisi punatiilinen, paljon ruutuikkunoita ja seinää peittäisi vehmas villiviini. Voinette arvata millainen hymy oli kasvoilla ja sädehtivät silmät, kun näin unelmani.

Seinän taakse kätkeytyi Militaria-museo, missä kannattaa kaikkien Suomen historiasta ja sodankäynnistä kiinnostuneiden käydä, ja ihan yleissivistyksenkin vuoksi - kolme kerrosta ja laajapiha-alue täynnä sota-aikaisia ja uudempia esineitä ja ajoneuvoja.










Linnan puistossa

$
0
0


Viikonloppuna kävimme tutustumasssa Hämeen linnaan ja linnan ympärillä on upea, hyvinhoidettu puupuisto. Puistossa kasvoi monia upeita puita ja yksi lempipuistani, hopeasalava, oli hyvin edustettuna puistossa. Mikä kunniatehtävä reunustaa upeaa vanhaa punatiilein verhoiltua linnaa.

Puiden lehtien hopeainen väritys toikin linnan punatiilet hyvin esiin ja korostivat sitä entisestään vihreän nurmikon lisäksi.

Välillä harmittaa, kun hopeasalavia istutetaan aivan liian pieniin paikkoihin, missä sillä tila ei riitä kasvamiseen. Puu tarvitsee runsaasti tilaa ympärillee, että siitä kehittyy suuri ja leveälatvuksinen.

Teimme koirien kanssa iltalenkin tähän samaiseen puistoon ja iltavalaistuksessa ja sekä linna että puut näyttivät niin maagisilta. Puut kahisivat iltatuulessa tuoden ripauksen taianomaisuutta vielä entisestään.




 Salix alba var. sericea ’Sibirica’

Sinilatvojen syksy

$
0
0


Polemoniun reptans 'Stairway To Heaven'

Nämä raikkaanvihreät ja kauniin väritykselliset lehdet kuuluvat kirjavalehtiselle niittysinilatvalle, virallisesti Polemoniun reptans 'Stairway To Heaven'. Voisin tuijotella lehtien kuviointia vaikka miten kauan.  Keväällä kirjoittelin näiden kahden sinilatvan kuulumisista, siitä voit lukea tästä.


Hienosti tämäkin siirto oli onnistunut ja kasvi oli ehtinyt kukkia aikaisemmin loppukesästä. Harmittavaa, että nyt näin etäpuutarhurina iso osa kasvien kukinnasta jää näkemättä, mutta tärkeintä on säilyttää kasvin elinvoimaisina.


Vahingossa oli tullut ihana yhdistelmä tästä kirjavalehtisestä sinilatvasta ja syyshortensia 'Limelight'ista. Kauniisti kasvit toistavat toistensa vaaleanvihreän ja kellanvalkean sävyjä.Lisätietoja hortensiasta voit lukea  Tahvosten sivulta.


Hydrangea paniculata 'Limelight'

Punertavavartinen 'Purple Rain Strain' kukkii hieman myöhemmin ja ennätin nähdä sen pitkästä aikaa kukassa. Voi miten kauniin siniset kukat tummien varsien päissä.

Polemonium yezoense 'Purple Rain Strain'

Moulin Rouge

$
0
0
Symphytum officinale 'Moulin Rouge'

Kasvimaalla asustelee väliaikaisistuksessa Tornion pihalta muutettu punakukkainen rohtoraunioyrtti. Kasvi on tilattu Saksasta keväällä 2011. Vielä sille en ole löytänyt sopivaa koloa, mihin sen istuttaa ja mukava nyt seuratakin, että miten suureksi se kasvaa ja leviääkö. Raunioyrteillä on ikävä tapa vallata alue hyvin helposti, mutta ehkä tämän punakukkaisen kohdalla näin ei tulisi käymään.

Torniossa se talvehti ja kasvoi hyvin sen lyhyen ajan. Toissasyksynä hain vielä kasveja Tornion pihalta ennen lopullisia hyvästejä pihalle ja raunioyrttikin pääsi matkaan.

Näin suurella ja rotevakasvuisella kasvilla on mitä herkimmät kukat. 




Valkoinen leimu

$
0
0


Vuosien ajan valkoinen leimukukka on koristanut puutarhavajan edustaa kuunliljojen syleilyssä. Nimi on hukkunut, mutta luulisin hänen valkoisuutensa olevan täpläleimu.

Syysleimuihin verrattuna täpläleimuilla on kiiltävät, pitkäsuippoiset ja vaaleanvihreät lehdet. Kukat ovat pienempiä ja tiheämmässä pitkänomaisessa kukinnossa ja varsissa niillä on punertavia pilkkuja.

Phlox (maculata?)

Wilhelm Kesselring

$
0
0


Yksi lempisyyskukkija on tämä syysleimu. Tanakkavartinen kasvi pysyy pystyssä tuulessa ja tuiskussa, ja hyvä niin sillä se asuu puutarhan tuulisimmalla paikalla.

Kasvi on ollut härmävapaa ja niin ne yleensä meidän puutarhassa ovatkin, kun savimaa sitoo niin paljon kosteutta ja sitä syysleimut kaipaavat.

Käyn läpitse aikaisempien vuosien syysleimukuvia ja lisäilen niitä lisää pitkin loppuvuotta, kannattaakin aina välillä kurkata tunnistetta Phlox jos haluaa nähdä muitakin puutarhani leimukukkia..

 Phlox paniculata 'Wilhelm Kesselring'

Syysleimu 'Sherbet Blend'

$
0
0
Viherpeukaloilta keväällä 2013 tilattu syysleimu 'Sherbet Blend' selvisi ensimmäisestä talvesta ja yhteen varteen kehittyi kukkiakin. Tältä sen pitäisi näyttää:


Vastaako kukkiva kasvi sitten ylläolevaa kuvaa onkin ihan toinen juttu. Kuvan ottamiseen panostamiseen jäi, sillä jotenkin tuntui etten voisi mitenkään muuttaa kasvia edukkaamman näköiseksi. Pettynyt kuvaa tunnetilaa - tällä erää ainakin, voihan se vielä ilahduttaakin. Odotamme vuoden ja katsomme sitten uudestaan..

Phlox paniculata 'Sherbet Blend'


Darwinin muisto

$
0
0


Tähän kasviin liittyy hieman surullisuutta ja menettämisen tuskaa. Paikalla ennen kasvoi yksi neljästä pihan kirjavalehtisistä syysleimuista, 'Darwin's Joyce', minkä hankin Tommolasta 2008.

Kirjavalehtisyys vähitellen katosi ja samoin kävi myös 'Becky Towe' (Kauppila 2006) , 'Nora Leigh' (Gaissmayer, Saksa 2008) ja 'Creme de Menthe' (Kauppila 2007)-nimisille (suluissa ostopaikka- ja vuosi). Kaikki nämä neljä yleisintä kirjavalehtistä versiota on nyt kokeiltu ja todettu ettei ehkä enää kannata kokeilla uusiksi.  Taantuminen tapahtui aika äkisti hoidosta huolimatta.

Kirjavalehtisiä syysleimuja ei enää puutarhassa ole ainuttakaan, mutta muisto Darwinista elää vielä taantuneen kasvin muodossa. Kaunis ja herkän värinen kukka on kyllä samanlainen kuin mitä kirjavalla muodollakin.



Gold Standard

$
0
0
Hosta 'Gold Standard'

Kymmenen vuotta sitten ihastuin ikihyviksi taimistolla keltalehtisiin kuunliljoihin ja ne olivat silloin uusinta uutta ja erikoisia. Ostin useita taimia ja stutin pari 'Gold Standard'-kuunliljaa pieneen nurkkaukseen. Aika tuntuu hurjan pitkältä ajalta, varsinkin kun kirjoittelin blogiinkin aiheesta.

Aika on tehnyt yleisestikin kuunliljoille hyvää - puutarhamyymälöistä saa jos jonkin näköisiä kuunliljoja ja on havaittu Hosta Virus-ongelmaan.

Niistä ostamistani surkeista pikkutaimistakin on kasvanut suuret ja lehtevät. Vailla lannoitusta ja ylenpalttista hoitoa ovat pärjänneet mainiosti. Lehtimassa suojaa jo rikkakasveiltakin, mutta alkuaikoina perkausta sai tehdä pari kertaa kesässä, että kasvit pääsivät ankkuroitumaan saveen. Varjon ja kostean saven turvin pahimmista hellekesistä on selvitty ja heinäkuu oli todella kuuma ja kuiva, mutta näiden lehdistöstä ei voisi aavistaa, että muualla puutarhassa on kärsitty kuivuutta.



Kuusiaita jatkuu ja kymmenisen metrin päässä on toinen nurkkaus, mutta vierustovereina kasvaa pikkutalvio, tarhakalliokielo ja nauhuksia.  Monasti puutarhassa vierailijat kysyvät voisiko näistä kasveista saada jakopaloja, mutta olen kieltäytynyt ja itseänikin kieltänyt, että nämä saavat kasvaa rauhassa, kun kumminkin aina se virusriski on olemassa jakamisen yhteydessä.






Syysleimu kuin karkki

$
0
0






Hopeasalavan alle istutin viime syksynä Tornion pihalta tuodun kaksivärisen syysleimun. Sateen jälkeen, ilta-auringossa ja aamulla kukan sävy on aina omanlaisensa.

Mistä kasvi on peräisin ja minkä niminen onkin sitten taas toinen juttu. Tornion ajalta kirjanpito on ihan retuperällä, mutta kasvi on istutettu Tornioon 2011.



Keskiviikkona sadepisarat helmeili kukkien ja lehtien päällä.



Torstain ilta-auringossa





Aureomarginata

$
0
0
Hosta fortunei var. aureomarginata'

Hämyisissä nurkkauksissa asustelee myös toinen konkari ja vanha tekijä sekin, myöskin kymmenen vuoden takaa - kuunlilja Aureomarginata. Kaikista kauneimmillaan se on heti lehteen puhjenneena kun lehden reuna on kellanvihreä. Kesän edetessä väritys hieman muuttuu.

Voihan se nykyvalossa olla vähän tavis, mutta minusta sillä on paikkansa puutarhassa, sillä se on klassikko vuodelta 1987 ja vuonna 1993 AGM-palkittu, ja kasvaa nopeasti täyteen mittaansa.

Määrällisesti Aureomarginataa on puutarhassa paljon, mutta ne rajoittuu tuomen alle, missä ovat sen kymmenen vuotta elelleet. Alakuvassa vierustovereina on syyshortensia, kultatesma-heinä, imikkä ja kuunliljan samoja värejä toistavan varjo/posliinirikon kaverina.








Syksyisiä saniaisia

$
0
0
Monien aikaisin keväällä nousseiden saniaisten aika on ohitse näin elokuun lopussa - Kausi on päättynyt kotkansiipisaniasilta, korpi- ja metsäimarteelta.

Muutamat sanaiset kuitenkin jatkavat kautta hieman pitempään:

Kilpihärkylä, Polystichum setiferum 'Congestum'


Kuivasta heinäkuusta hieman kärsinyt helmisaniainen, Onoclea sensibilis.

Kallioimarre, Polypodium vulgare



Luontaisesti kalliolle ilmaantunut hiirenporras.

Keijuängelmä

$
0
0
Thalictrum rochebruneanum

Tuulessa keinuvan keijuängelmän kukissa ja varsilla vipeltää monenmoista kulkijaa ja asukkia. Pieni hämähäkki oli tehnyt itselleen kodin ja verhonnut ängelmän latvuston täyteen silkinhienoa seittiä. Tässä on kyllä kaunis ympäristö pienen hämähäkin asua. Näin kauniin petollista ansaa monella hämähäkillä ei olekaan.

Keijuängelmä on peräisin omista siemenkylvöistä vuodelta 2008.



Varjohiipat syksyllä

$
0
0


Kuivasta kesästä suuren koivun alla metsäpuutarhassa kasvavat varhohiipat nauttivat elokuun viileydestä ja sateista. Lehdistö vähitellen muuntautuu syysasuun, mutta vielä heleän vihreät lehdet piristävät.



Kotipuutarha-lehden Marras-Joulukuun numerosta (10/2014) alkaen sivulta 70 löytyy kattava ja jälleen kerran erinomainen ja asiantuntev kirjoitus Ella Rädyltä.
Kotipuutarha-lehti


Talvea odotellessa

$
0
0

Talvea kohti mennään, vaikkei varsinaista ensilunta ole vielä satanut. Hieman maata peitti märkä räntä, mutta sekin suli nopeasti pois. Kelit on silti olleet huippuja - pientä pakkasta ja kuivaa. On todellakin saanut nauttia ulkoilusta koirien kanssa ja parveke on siirtynyt karvatassujen haltuun, kun kumpikin karvakorva jonottaa parvekkeelle nukkumaan.

Parvekeelta on nyt kaikki kesäkukat kadonneet. Muratit, punalehtinen keijunkukka ja hakuropaju muuttivat partapuutarhan kasvimaalle viettämään talvea. Callunoita olisi saanut kastella enemmän ja ne menikin niin huonoksi, ettei niitä saanut enää pelastettua vaan päätyivät kompostiin. Syksyisen parvekkeen kuvia voit kurkistella tästä.

Syklaamit kukkivat kauniisti ja samaten pelargoniat, mutta se yksi ainoa kunnon pakkasyö vei molemmat ja niiden tilalle tulikin kuusenoksia. Vihreiden ja harmaiden sävyjen yhteisliitossa riittää katseltavaa. Näillä mennään kohti kevät- ja kesäistutuksia.

Vielä ajatus keväästä tuntuu kaukaiselta, mutta pianhan se on täällä. Nyt on aikaa puutarhureiden levätä, tutkiskella kesän kuvia, suunnitella tulevia projekteja ja suunnitella uutta.






Marraskuun päivitykset

$
0
0
Puutarhahaaveilun ja lehtien lueskelun lisäksi on mukava näin pimeyden keskellä palata selaamaan kuvia keväästä ja syksystä. Kummasti mieli kirkastuu kun näkee kuvia puutarhasta, kasveista ja eritoten erilaisia värejä.

Muutin siis huhtikuussa tänne Etelä-Suomeen ja puutarha jäi Pohjanmaan lakeuksille. Puutarhurilla ja puutarhalla on välimatkaa nelisen sataa kilometriä ja työkiireiden vuoksi ennätin puutarhan nähdä menneenä kesänä kahdesti - toukokuun lopulla parin päivän ajan ja elokuussa viikon verran.

Kesä- ja heinäkuussa en päässyt puutarhaan lainkaan joten siltä ajalta Keräilijän puutarhasta ei kuvia löytyne. Onneksi kuitenkin kuvasin valtavasti kahden visiittini aikana.

Käyn läpitse näitä touko- ja elokuun kuvia ja lisäilen juttuja - jutut tulevat siis kuvauspäivien mukaan, jotta blogi pysyy jotenkin ajallisesti kuosissaan. Tässä kuitenkin vähän esimakua jo valmiista päivityksistä.



















PS. Vuosien 2011-2013 kuvia myös katselen läpitse ja vähitellen täydentelen tunnistelistaa.

Saattaa siis väliaikaisesti näyttää, että päivitys on tapahtunut kuukausia tai vuosia sitten, kun ne on aikataulutettu myöhempään ajankohtaan.

Puutarhakierros 31.5.2014

$
0
0
Kuvia puutarhakierroksesta keväisessä puutarhassa toukokuun lopulla.

Siirrän myöhemmin tämän jutun ajallisesti oikealle paikalleen toukokuun loppuun, mutta nyt nautitaan ja imetään kevään vehreyttä ja energiaa kuvien kautta.

Muutin siis huhtikuussa Etelä-Suomeen väliaikaiskotiin ja kodin varmistuttua toukokuun lopulla kävin Lakeuksilla hakemassa muuttokuorman ja pakkailujen ohella napsin muutamia kuvia.

Lopultahan siinä kävi niin, että työkiireet veivät ja ehdin puutarhaa tervehtimään seuraavan kerran vasta elokuulla, mutta puutarhaa oli rakastettu ja huolehdittu isän ja veljen voimin. Tassu-kissa oli pitänyt hiiri- ja myyräkantaa pienenä. 

Näissä kuvissa on vain osa puutarhaa - pionimaa, etupiha, nauhustarha ja hopeasalavan alustan kasvillisuus jäi muuttokiireissä kuvaamatta.

Kolmentuhannen neliön puutarha on monella tapaa unelmapuutarhani. Savimaan kanssa on taisteltu useita vuosia ennen kuin opin, miten siinä saa kasvit kukoistamaan ja menestymään.

Rakastan suuresti puutarhani kerroksellisuutta - suuret vanhat puut kehystävät ja varjostavat ja pensaat antavat lisäsuojaa ja luovat mikroilmastoja joiden turvin herkemmätkin kasvit pärjäävät. Havut tuovat paljon mielenkiintoa myös aikaan jolloin muualta vihreys on poissa. Lukuisat perennat ja sipulikasvit tuovat väriloistoa ja muuttavat puutarhan värimaailmaa ja kiintopisteitä kukin vuorollaan.

Puutarhavajan edustaa

Kohti vanhaa ruusutarhaa

Puutarhavajan taustaa

Suuri koivu levittää oksansa käytävien päälle

Pensasangervoja

Talon seinustaa



Vuonna -98 siirtämäni kuuset voi hyvin


Kiviallas


Pensastarhaa

Lumipallotarhaa eli takapihaa

Tuettu omenapuu

Metsäpuutarhaa koiratarhan suunnalla


Takapihalla

Sisällä ja parvekkeella

$
0
0

Mukavaa joulukuun ensimmäistä iltaa!

Syksy vain viuhahti ohi ja nyt ollaan jo joulukuussa. Pianhan se vuosikin vaihtuu ja sitten ollaankin tammikuun puolella. Suunnitelmia ja viime kesäisiä kuvia on mukava miettiä.

ahkerasti vanhoja kuvia selailtu ja lisätty monta kasvitarinaa syysleimuista, ängelmistä, keväästä, syksystä ja vähän siitä sun tästä.

Tänään koti nautti aurinkokylvystä. Valkoiset hyasintit on kummatkin kallellaan ja pikkukodin täyttää hyasinttien tuoksu. Pieni sumupullo on kätevä sammaleen virkistäjä.


Kevään ja kesän aikana ostettuja puutarhalehtiä ehtii nyt rauhassa selata ja napata parhaimia ideoita. Osa jää vielä mieleen muhimaan..



Citymarketissa kiersin kauan aikaan amaryllisruukkujen ympärillä ja aikani pähkäiltyä päädyin tähän kaunottareen, ja yksivanaisen hinnalla, 3,99€, sainkin kaksivanaisen. Ostohetkellä nuppujen väri oli vielä salaisuus. Väriä kyllä kaivataankin!



Etualan huonekuusi kotiutui elokuussa paikallisen kukkakaupan remonttialesta kymmenen euron hintaan. Normaalisti kuusi olisi maksanut 35€. Pienempi kuusi on Tokmannin tarjouksesta, se myös vähän alle kymmenen euroa, mutta on se kyllä aika hujoppikin.

Huonekuuset ovat olleet ihan pikkutytöstä saakka haaveissa. Kodin lämpötila pysyttelee +18-19 asteen paikkeilla joten kuusetkin luultavasti viihtyvät. Lapinkoirat rakastaa viileyttä ja kyllähän siihen itsekin on jo tottunut. :)


Parvekkeella aika on pysähtynyt. Pieni pöytä näkyy ikkunasta sisään ja tällaista asetelmaa saan ihmetellä:

Joulukalenteri, luukku 1

Viewing all 340 articles
Browse latest View live